Hansen-Kragh logo Hansen-Kragh logo
Hansen-Kragh.dk
Musicaler i topklasse

Pinocchio

Pinocchio

Frit efter M. Collodi

Der kræves et ensemble på 12-15 aktører gerne suppleret med statister. Næsten alle roller kan i princippet spilles af såvel voksne som børn.

Forestillingen varer 70 + 45 min. Som vanligt er der fri sceneopbygning, hvor kun egne krav til, hvor flot hver scene skal/kan være, lægger niveauet.

Om teksten

Atter har vi taget fat i en klassiker - hvor de fleste danskere nok bedst kender Disneys tegnefilm.

Men vi har holdt os til den originale historie og naturligvis rettet den til, så vi synes den bliver flot at opføre for såvel amatører som professionelle. Dog har vi af scenetekniske og længdemæssige årsager været nødt til at opfinde vores egen handlingsudvikling, især omkring Pinocchios ven Romeo og deres eventyr med kusken, der bortfører alle uvorne børn til Slikøen.

Til gengæld foregår store dele af handlingen i en blanding af replikker og sange.

OG vi har skruet gevaldigt ned for den strenge og voksenretfærdige holdning, som gennemsyder originalen!

Som for de andre af vore musicaler, KLIMA har opført til UG med kryds og slange, var der også her tale om et brag af en forestilling ved urpremieren!

Om handlingen i Pinocchio

Den rare snedker Gepetto ønsker sig brændende en søn. Så brændende, at han snitter sig en drengedukke af træ. Men træet, han bruger, opfører sig sært!

Den Blå Fe fatter medlidenhed med Gepetto og hun gør dukken levende, dog er den stadig af træ. Gepetto døber dukken Pinocchio.

Pinocchio fatter hurtigt sympati for at drive den af, lave ballade og på anden vis være en ulydig dreng. Han kommer hurtigt ud for - eller forårsager - alskens ulykker. Alt dette sker, trods den fornuftige Fårekylling forsøger at holde Pinocchio (mentalt og moralsk) i ørene.

Blandt børnene i landsbyen bliver Pinocchio mest glad for Romeo, der desværre også har en tendens til at tage det let med skole og pligter.

Derudover møder Pinocchio nogle marionetdukker i Strombolis teater, får nogle guldstykker af samme Stromboli, hvorefter han møder de to skurke, Ræven og Katten. Ræven finder på diverse skarnsstreger for at lokke guldstykkerne fra den troskyldige trædukke. Først ved at overfalde ham, det går ikke som planlagt. Dernæst ved at bilde ham ind, at han kan plante guldstykkerne i Mirakelmarken, hvorved de vil blive til træer, hvor han kan plukke endnu mere guld.

Undervejs gør Den Blå Fe endnu et forsøg på at få dukken til at love, at han nok skal opføre sig ordentligt. Mens hun udspørger ham om hans eskapader, får vi den berømte scene, hvor dukkens næse vokser for hver usandhed!

Den Blå Fe er ved at opgive sin tro på, at Pinocchio virkelig ønsker at blive en god og fornuftig dreng, så hun fingerer sin egen død!

Gepetto, der ikke kan finde sin trædukke, drager ud i verden for at finde den. Hele byen ser den desperate mand sejle ud i en lille jolle, lige ud i det farvand, hvor Kæmpehajen huserer!

Pinocchio kommer til at slå en betjent ud og får hele byen på nakken. Under flugten møder han Romeo, der også er på flugt. Romeo fortæller, at de skal tage med Kusken til Slikøen.

[Scenen hvor børnene samles for at vente på Kusken, Kusken og hans hjælperes ankomst og overfald på børnene er lige så storladen og gribende som de store scener i flere kendte musicaler!]

På Slikøen bliver børnene forvandlet til æsler, som Kusken sælger ud af.

Pinocchio og Romeo er dog ret så usle æsler. Romeo sælges til en bonde, der sætter ham til at trække vandpumpen.

Pinocchio kan ikke sælges, han smides i havet. Her opsluges han af Kæmpehajen.

Stor er begges forundring, da Pinocchio og Gepetto genforenes i hajens mave. Sammen finder de ud, og Pinocchio (der jo ikke kan synke) hjælper sin far ind til land.

De får husly hos samme bonde, som købte Romeo-æslet. Pinocchio overtager trækkeriet ved vandpumpen for at tjene en kop varm mælk - om dagen! - til sin syge far. Da bonden vil aflive den stakkels Romeo, kaster dukken sig imellem og tilbyder at købe det udslidte æsel.

Den tililende Blå Fe, der heldigvis har skaffet guldstykkerne tilbage fra Ræven og Katten, kan derfor give bonden pengene.

Og nu ved både Gepetto og Den Blå Fe, at trædukken virkelig mener det, når han siger, han vil være en god dreng. Så hun får travlt med at trylle med æsler og trædukker.

Derfor: da den lille landsby vågner den næste morgen, er der sket noget nyt og vidunderligt med den ... tidligere! ... trædukke!Teatermasker med noder

Musikeksempler fra Pinocchio

Uddragene af musikken, som er 1-2 minutter lange, er gemt i MP3-format. Klik på sangtitlen kræver, at Windows Media Player (f.eks) er sat til at afspille MP3-filer direkte. Du kan også [højreklik-]downloade musikeksemplet med sangtitel-linket.

Udvalgte sangtitler som MP3

Den Gode Søn - Gepettos sang

Det er sjovt at leve - Pinocchio laver ballade

Mirakelmarken - Rævens lokkesang

Luskesangen - Ræven og Kattens sang

Slik-øen - Der lokkes med slik ad libitum, men Kusken har andre planer

Svøm, Pinocchio - Trædukken ender dog i Kæmpehajens mave

Han er hel - Til sidst kommer der en rigtig, levende dreng ud af det


Læs evt. om Brug af musikeksemplerne

Til toppen af siden