Hansen-Kragh logo Hansen-Kragh logo
Hansen-Kragh.dk
Musicaler i topklasse

Oliver Twist

Oliver Twist

Frit efter romanen af Charles Dickens

Forestillingen er meget familievenlig, og der er masser af morskab og spænding for både voksne og børn (fra 6 år) i de sjove og indimellem også lidt "farlige" og sørgelige scener. (Hørt efter en forestilling: "Jeg glæder mig allerede til 2'eren")

Der kræves et ensemble på 12-15 aktører, meget gerne suppleret med statister. Rollerne bør spilles af respektivt voksne og børn. Rollen som Oliver kræver sin dreng, men kan dog spilles fra 12-13-års-alderen.

Forestillingen varer 2 x 50-55 min og mange scener kan spilles uden kulisser eller med enkle sætstykker.

Om teksten

Der er lavet mange teater- og filmudgaver af netop Oliver Twist, og de lægger vægt på forskellige dele af historien. Charles Dickens var oprigtigt forarget over de elendige forhold børn voksede op under i det offentlige system og hans historie er sine steder en vidunderligt skarp, satirisk udlevering af den idioti og dobbeltmoral, som herskede blandt dem, som udadtil gjorde sig til over deres "humanitære" indsats - og offenligt ansatte i almindelighed.

At han så blandede satiren med den sødeste sødsuppe, skyldes nok kravet om at trække historien ud, så den kunne sælge stadig flere aviser i datidens England.

En kendsgerning er det, at selve grundhistorien om Olivers færd - fra en opvækst på børnehjemmet til den trygge familiehygge hos sin tante - både er urealistisk og ... kvalmende! ... og det meste af romanen er ligegyldig tomgang med intetsigende bihandlinger langt fra hovedpersonerne, men heldigvis er der så mange spændende bi-personer og -handlinger undervejs, at man stadig kan få en flot historie - og forestilling - ud af det.

Vi har derfor koncentreret os om romanens første fjerdedel, for det er dér perlerne ligger strøet ud på stribe...

Om handlingen i Oliver Twist

En mystisk fremmed kommer til et børnehjem i en by nogle timers kørsel fra London. Han udspørger nogle tjenestepiger, om der skulle være en dreng på børnehjemmet, som ligner en dame, han har et billede af. Det mener de nok, at den unge Oliver gør.

På børnehjemmet møder vi Oliver, som modigt trodser den stedlige bølle og forsvarer sin ven imod ham. Ellers terroriseres børnene mest af den daglige leder, Mrs. Mann.

Børnehjemmets inspektør, Mr. Bumble, kommer på inspektion. Især for at gøre opmærksom på, at der skal udnævnes en ny forstander for hjemmet, samt at nu er det tid for Oliver at komme ud at tjene.

Mens Mr. Bumble og Mrs. Mann "morer" sig, gør Oliver det umulige. Han beder om en portion mad mere! Dette koster naturligvis en straf. I hullet med den forvorpne!

Mr. Bumble sætter Oliver "til salg". Bedemanden lader sig lokke af de penge, som følger med drengen, og ansætter ham. Hans førstemand er straks på nakken af Oliver, men da han gør nar af Olivers ukendte mor, går drengen - effektivt - i flæsket på ham. Dette koster endnu en tur i hullet.

Oliver beslutter sig for at flygte til London. Han tager afsked med sin ven og drager afsted, igennem kulde og blæst og næsten uden tøj på kroppen.

Den mystiske fremmede har fulgt begivenhederne og drager straks afsted til London, hvor han får en aftale med superskurken Fagin om at holde udkig efter den sølle dreng.

En fra Fagins drengebande, Lurendrejer, møder Oliver og smugler ham forbi den bistre betjent ved byporten.

Oliver tror, at Fagins bande er nogle rare fyre, især da de leger en sjov leg med at snuppe tørklæder fra Fagins lommer, men det viser sig jo hurtigt, at det har ganske andre formål. Og det viser sig også, at banden direkte planlægger at få bragt Oliver i fedtefadet ved et klodset forsøg på at tømme lommerne på en fin herre, Mr. Brownlow. Den sindssyge betjent dukker op og indfanger Oliver.

Mr. Brownlow kan ikke tro, at den pæne dreng i virkeligheden er en lommetyv - og han støttes af boghandleren, som så det hele. Den sindssyge betjent må derfor slippe drengen fri. I stedet tager Mr. Brownlow Oliver med hjem, hvor hans husholderske straks bliver betaget af ham.

Da Oliver vil aflevere nogle bøger hos boghandleren for Mr. Brownlow, bliver han kidnappet af Fagins bande.

Det viser sig nu, at den mystiske fremmede udtrykkeligt har givet ordre til, at Oliver skal gøres skyldig i en forbrydelse, som vil ødelægge hans ... ry? Den mystiske fremmede er nemlig Olivers halvbroder, Monks, og deres fælles far har bestemt, at hvis Oliver kan vokse op uden en plet på sit generalieblad, skal han have andel i arven efter forældrene.

Det samme gælder for Monks, derfor må han lade andre om at gøre det. Og de må ikke slå Oliver ihjel, for Monks er overbevist om, at det vil forfølge ham resten af hans liv!

Med Oliver fanget synes alt OK for Fagin, men han er alligevel betænkelig, da to rigtigt fæle typer, Sikes og Toby, dukker op og skal bruge en lille spirrevip til et indbrud uden for London. De forlanger at få Oliver udleveret - næste dag på kroen De Tre Krøblinge. (Og vi får en herlig kroscene og -sang!)

Skurkene får Oliver med sig og de sender ham ind gennem et lille, åbent vindue. Hvad de ikke ved, er at tjenestefolkene ligger klar til at overmande den "farlige forbryder". Indbruddet mislykkes. Oliver bliver nu passet af Mrs. Maylie og hendes niece, Rose, der fatter sympati for det sølle kræ.

Igen er Oliver i sit "rette" element, især da han også får kontakt med Mr. Brownlow igen. Rose skal giftes med sin Harry og Oliver overtaler hende til, at han selv kan tage til London i forvejen for at besøge Mr. Brownlow.

Mr. Brownlow har på et tidspunkt efterlyst Oliver, og dette er kommet Mr. Bumble for øre. Han har i øvrigt travlt med at kurtisere Mrs. Mann (for at øge sin chance for forstander-jobbet). Da en gammel tjenestepige på børnehjemmet dør, afsløres det, at hun har stjålet en billed-medaillon fra Oliver mor, dengang drengen blev født. Dette kan Mr. Bumble ikke sidde overhørig. Han og Mrs. Mann drager til London for at indkassere dusøren for oplysninger om drengen.

Da Oliver ankommer til byen, bliver han igen kidnappet af banden! Men heldigvis er en af bandens piger blevet blød om hjertet over Oliver, og hun kan sende Mr. Brownlow, Harry og en håndfuld betjente afsted til Fagins gemmested.

Fagins bande, suppleret med den tidligere førstemand hos bedemanden og Olivers bedste ven, fanges. Monks ligeså. Mr. Brownlow - som er en gammel ven af Olivers far!! - kender udmærket Monks, og han forstår nu hele miseren.

Oliver får billedet af moderen fra Monks og Mr. Bumble har jo til overflod moderens billede af faderen på sig!

Sådan kan Rose blive gift med Harry og "adoptere" den brave Oliver, som kniber en stor tåre over de to billeder. Men som også - storsindet i sin nyvundne og retfærdige samfundsplacering - kan tilgive Mr. Bumble og alle hans misgerninger.

[Der er ikke et øje tørt!]Teatermasker med noder

Musikeksempler fra Oliver Twist

Vi hører det ene store svingende nummer efter det andet. "Kistemagernes sang", "Velkommen til staden", "Fang tyven", "Krosangen" ... og vi kan blive ved.

Der er naturligvis også plads til nogle mere følelsesladede sange, da forestillingen flere gange taler direkte til hjertet.

Måske må "kærlighedsduetten" mellem Mr. Bumble og Mrs. Mann betegnes som værende mere i retning af "vaudeville kombineret med Melodi Grand Prix" - men den virker!!

OBS OBS OBS

Det skal her bemærkes, at de nedenstående musikeksempler er fra KLIMAs opførelse i 1997 "live on stage!" Det betyder måske nok, at kvaliteten ikke er som de andre musikeksempler, du kan høre her på sitet, til gengæld får du en herlig forsmag på den stemning, som kan herske på scenen og i salen under OLIVER TWIST.

Og du får som ekstra bonus Jens at høre som Mr. Bumble i øm duet med Maria (Jacobs kone) som Mrs. Mann, og ikke mindst hr. komponisten selv og samme Maria som kro-musikanter!

Det kan du ikke sige nej til ...

Uddragene af musikken, som er 1-2 minutter lange, er gemt i MP3-format. Klik på sangtitlen kræver, at Windows Media Player (f.eks) er sat til at afspille MP3-filer direkte. Du kan også [højreklik-]downloade musikeksemplet med sangtitel-linket.

Udvalgte sangtitler som MP3

Kistemagernes sang

Tørklædedansen

Stop tyven!

Drikkevise fra kroen "De Tre Krøblinge"

Mr.Bumble og Mrs. Mann

Finale-kor


Læs evt. om Brug af musikeksemplerne

Til toppen af siden